top of page

Co to jest celiakia?



Co to jest celiakia?


Celiakia to choroba przewlekła, trwająca całe życie, wymagająca od cierpiącej na nią osoby dużej ostrożności i konsekwencji w unikaniu zagrożenia. Należy do grupy schorzeń autoimmunologicznych, o podłożu genetycznym. U chorych na celiakię, gluten, czyli białko zawarte w zbożach (pszenicy, życie, jęczmieniu i owsie*) nie może być strawione. Z powodu glutenu dochodzi do zaniku kosmków jelita cienkiego, czyli maleńkich wypustek błony śluzowej, które są odpowiedzialne za wchłanianie składników odżywczych.



Najważniejsze to by nie bagatelizować objawów, ponieważ celiakia może ujawnić się w każdym wieku.





Objawy U osób chorych prowadzi to do wymiotów, wzdęć, biegunek czy osłabienia organizmu. Wskutek nieprawidłowej przemiany materii, chorobie mogą towarzyszyć także bóle kości, mięśni i stawów, a także inne dolegliwości, m.in. skórne. Najważniejsze to by nie bagatelizować objawów, ponieważ celiakia może ujawnić się w każdym wieku.

Diagnoza celiakii Aby zdiagnozować celiakię należy wykonać badanie na obecność przeciwciał (których brak nie wyklucza choroby!). Przed badaniem nie wolno przechodzić na dietę bezglutenową, ponieważ uniemożliwi ona właściwą diagnostykę. Później należy wykonać biopsję jelita cienkiego i ocenę zmian w błonie śluzowej, którą wykonuje gastroenterolog podczas gastroskopii.


Leczenie

Jedynym sposobem na powstrzymanie objawów jest ścisła dieta bezglutenowa, obejmująca takie produkty jak ryż, kukurydza, mięso, nabiał, owoce i warzywa. Jednak aby być pewnym, należy zawsze czytać etykiety kupowanych produktów. Po więcej informacji na temat bezpiecznego i niebezpiecznego jedzenia należy zajrzeć na stronę www.celiakia.pl



Warto wiedzieć W Polsce istnieje tylko jeden znak świadczący o bezglutenowych produktach. Jest nim zielony Przekreślony Kłos. Produkty, które są nim oznaczone nazywane są bezglutenowymi, ponieważ ich producent gwarantuje, że zawierają one poniżej 20 ppm glutenu (20 miligramów na kilogram). *Dozwolony jest specjalny owies bezglutenowy oznaczony symbolem Przekreślonego Kłosa.

Commentaires


bottom of page